Vallarum nr 5 före 1834

Aktuell period - 1834
Areal 1/8 mantal

Beskrivning

Vallarum nr 5

Källa: Lantmäteriet

Karta över Vallarums by på en karta från 1697 och visar den inbördes placeringen av gårdarna.

Vallarum nr 5

Källa: Lantmäteriet

Gården till Vallarum nr 5 ligger mellan gårdarna Vallarum nr 6 och nr 4.

Vallarum nr 5

Källa: Lantmäteriet

På kartan från 1766 ses gården till Vallarum nr 5 sammanbyggd med gården till Vallarum nr 4.

Vallarum nr 5

Källa: Lantmäteriet

På kartan till höger är från det laga skiftet 1834 och som visar gårdarnas placering innan man påbörjat utflyttningen av gårdarna.

Vallarum nr 5

Källa: Lantmäteriet

Ovanstående bild är en förstoring från kartan från det laga skiftet 1834 och visar utseendet på gårdarna som tillhörde Vallarum nr 5 och som senare skulle flyttas. I protokollet skrivs följande om gårdarna:

Det fanns tre gårdar som tillhörde Vallarum nr 5 vid det laga skiftet:

Vallarum nr 5, 1/16 mantal är ett skatterusthåll som äges av åbon Måns Persson och har stugulängan i passabelt stånd, östra uthuslängan i sämre stånd, norra uthuslängan av steni passabelt stånd, har en hage söder om gården och en hage norr om gården med flera fruktträd och några vilda träd och en gran i norra hagen.
Vid det laga skiftet beslutades att Vallarum 5:2 om 1/16 mantal och som äges av åbon Måns Persson som bekommit ägorna med utflyttningskyldighet.

Vallarum nr 5, 1/32 mantal är ett skatterusthåll som äges av Mårten Mårtensson och har stugulängan i gott stånd, östra uthuslängan i passabelt stånd, ekekorsvirke under halmtak, har planterat flera små fruktträd i en lycka vid gården.
Vid det laga skiftet 1834 beslutades att Vallarum 5:3 om 1/32 mantal och som äges av Mårten Mårtensson och som erhållit ägorna med utflyttningsskyldighet.

Vallarum nr 5, 1/32 mantal är ett skatterusthåll som äges av åbon Bengt Mårtensson, har norra delen av den östra längan av Måns Perssons gård i sämre skck har del i hagarna som tillhöra Måns Persson. Vid det laga skiftet 1834 beslutades att Vallarum 5:4 är ett skatterusthåll som äges av åbon Bengt Mårtensson som erhållit ägorna med utflyttningsskyldighet.

Bilder