Starrarp 1:16 (aktuellt nummer)

Adress Sniberupsvägen 90
Aktuell period 1935 -
Areal 0,7320 ha
Ursprung Starrarp 1:15 (avregistrerat nummer)

Beskrivning

Källa: hitta.se

Fastigheten bildades vid en avstyckning från Starrarp nr 1:15 som blev fastställd den 6 juli 1935.

Källa: kartbild.com

Här till höger på den ekonomiska kartan från 1975 ses fastigheten Starrarp 1:16 och stamfastigheten som 1:16 avstyckades ifrån. Här nedan är en satellitbild över området.

Källa: kartbild.com

Fastigheten omfattade 1944 en areal på 0,9 hektar som var åkermark. Man hade gödselstad och urinbrunn byggd av cement. Man hade installerat vatten och avlopp installerat i boningshuset. Man hade också elektricitet för belysning.

Ägare

Tidpunkt Ägare Anteckningar
Görgen Hugosson Blomkvist
Bengt Isberg
Nils Rasmusson
30 september 1977 - Per Folke Rein Lillås (köp)
17 april 1962 - 30 september 1977 Knut Ove Åkerblom (köp)
31 augusti 1935 – 17 april 1962 Anton Åkerblom och Elsa Maria Åkerblom, född Nilsson (köp)

Övrigt

Åkerbloms skrädderiet

Sniberupsvägen 90
Starrarp 1:16 Skrädderiet

Ägare                                                                 År                 Kommentar
Skräddaremästare Anton Åkerblom och Elsa   1935-
Ove Åkerblom                                                                        Ove son till Anton o Elsa
Lillås
Nils Rasmussen
Bengt Isberg
Görgen Hugosson Blomkvist                           2005 – 2017
LifestyleTV Insamlingsstiftelse                        2017-

Skräddaremästare Anton Åkerblom (bror till Viktor, Otto, Alfred, Elise, Olof och Ivar) ohh Elsa.

Anton byggde huset 1935. Elise Åkerblom var hans syster och hjälpte sin bror i skrädderiet. Hon sydde västar som oftast var för små. Frans Månsson från Starrarp 2:18 arbetade hos Anton Åkerblom. Skrädderiet var hos Borgs (Starrarp 2:18) innan detta hus byggdes. År 1942 kostade det 75:- kronor att få en kostym med väst sydd. Detta motsvarade en månadslön.

Skrädderiet brann en gång på 1940-talet och ytterligare två gånger på 1960-talet. Vid branden på 1960-talen omkom auktionsförrättare Bengt Jönsson i Frenninge. Han var där och hjälpte till och blev krossad under en gavel som rasade över honom. Innan huset brann första gången på 1960-talet var huset 1½ plan. Skrädderiet var på ovanvåningen och provrum var på nedanvåningen. Erik och Siri hyrde lägenhet på ovanvåningen och de jobbade hos Åkerblom. Meningen var att Erik skulle överta skrädderiet men tiderna ändrades så det blev inte lönsamt att driva rörelsen, så det blev inget av med övertagandet.

Till huset hörde 2,5 tunnland mark. Anton och Elsa Åkerblom hade 2 kor som de släppte på betesföreningen vid Hårderupsgården. Elsa cyklade från Starrarp till svågern Otto Åkerblom i Hårderup för vidare färd till Hårderupsgården varje dag morgon och kväll med kanna på pakethållaren för att mjölka de två korna.

Anton reste till Malmö ett par gånger i månaden för att träffa kunder och ta upp beställningar. Han stannade ett par dagar varje gång han var där. Anton hade lärt skräddaryrket i Malmö och bodde där då. För att ta sig till Malmö körde han till stationen i Vollsjö med en 98 kubik motorcykel. Därifrån åkte han med tåget till Malmö. Anton medförde alltid en stor väska. Det berättas att Anton Åkerblom vid ett tillfälle åkt till Malmö för att prova en kostym på en kund – men han glömde att ta kostymen med! De gånger Anton inte tog motorcykel till stationen så ledde Antons hustru Elsa två cyklar till Bjärsjölagårds station för att möte upp Anton när han kom med tåget. Därefter cyklade de hem tillsammans.

Anton och Elsa hade barnen Erik, Signe, Egon, Tage, Ove, Iris

Nils Rasmussen murade och gjöt en stabil säng åt sin stabila hustru.
Källa: Starrarpsgruppen

Bilder