Hårderup 17:1 (aktuellt nummer)

Beskrivning

Källa: hitta.se

Källa: Lantmäteriet

Hårderup 17:1 bildades 1951 dels genom en sammanslagning utav fastigheterna Hårderup 6:5, 6:6 och 6:7 och dels att den tillköpta avstyckningen från samfälld mark i Hårderup införlivas i denna fastighet. Bilden nedan visar det köpebrev som upprättades när lantbrukaren på Hårderup nr 6 köpte denna fastighet 1946.

 

 

 

Källa: Lantmäteriet

Källa: kartbild.com

På den häradsekonomiska kartan från omkring 1910 ses fastigheten i områdena 46 och 47 och på den ekonomiska kartan från 1975 här nedanför ses fastigheten med sin beteckning 17:1.

Källa: kartbild.com

Ägare

Tidpunkt Ägare Anteckningar
30 maj 1962 - Börje Nilsson och Elsa Nilsson (köp)
8 februari 1946 - 30 maj 1962 Anton Andersson (Hårderup) (köp)

Övrigt

Hårderupsvägen 66
Hårderup 17:1 Bo Börjessons. Dammen.

Ägare                                                        År                            Kommentar
Anders Bengtsson                                   -1875
Anders Persson ohh Anna Nilsson           1875-1933
Anton Andersson                                      1933-1962                Son till Anders och Anna
Elsa och Börje Nilsson                             1962-1989
Bo Börjesson                                            1989-

Boningshus byggt på 1840-talet och renoverades 1918.
Anders Persson sålde gården 1932 och köpte Hårderup 2:8. (Otto Svens). Anders byggde ett hönshus mittemot 2:8 i hörnet Hårderupsvägen-Starrarpsvägen. Det byggdes i bokskogen, som tillhör 17:1. Hönshuset ligger fortfarande kvar, dock oanvänt sen Otto Svens tid. Man kan säga att hönshuset ligger på ofri grund.
I samma bokskog har funnits en dansbana i slutet av 1800-talet. Troligen en jordbana. Där spelade bl.a. Erik Molin och hans båda döttrar upp till dans. Erik Molin var känd träsnidare i Frenningeby. Framför allt berömd för porträttlikt snidade nötknäckare.

Anton Andersson kallades Anton i Dammen. Han hade hushållerskan Selma Borgström. Selma hade en son som bodde i Malmö.
Gården kallades säkerligen Dammen långt tidigare, trots att området där dammen fanns tillhörde granngården. Dammen syftar troligen på åkern väster om gårdshusen. Här finns en naturlig damm. Dvs man dämde bäcken i ”ravinen” söderut. Nedfalls mot ån fanns den gamle byns många skvaltkvarnar. Med en stor damm på ett par tunnland kunde man reglera vattenflödet till skvaltkvarnarna i bäckfallet söderut mot ån.
Anton vid dammen var alltid klädd i väst och hatt när han plöjde, oberoende av hur varmt det var. Han ansågs i och med det som ”lite finare”. Anton hade en Dobberman-hund som öronen var klippta på. Anton och Selma flyttade till Vollsjö, när gården överlåtits, till fastigheten där Stendy Olsson nu har snickeri. Anton Andersson var svåger med Oskar kohandlare boende v Fårakroksvägen i stora boningshuset som ägts av Lennart Larssons. Selma var med i Starrarps kyrkliga syförening. Det ansågs fint att vara med i syföreningen.
Börje Nilssons föräldrahem var den gård på Frenninge västervång, som sedan Sture Åkerblom ägde. Elsa och Börje bodde sedan på Sniberups backar. Elsa är från Huaröd. Elsa och Börje arrenderade även ett ställe vid Sövdesjön av Stiernswärd. Börje köpte gården i Hårderup för 106.000:-. Strax efter blev har erbjuden att köpa eller arrendera Sniberupsgården, men då hade kontraktet på Hårderup redan skrivits på. Börje dog 1984. Drevs som dödsbo i 5 år.
Bo Börjesson, son till Börje och Elsa, har syskonen Bengt och Eva samt en fostersyster Jane Granat.
Lars Olsson på Ryssgård har haft gården på arrende. Gården har även varit utarrenderad till Jan Månsson och Stig Persson. Bo har drivit gården själv några år.
Källa: Starrarpsgruppen

Bilder