Vallarum nr 1, före 1834
Aktuell period | - 1834 |
Areal | 1/2 mantal |
Nya nummer | Vallarum 1:1 och 11:1 (avregistrerat nummer) |
Beskrivning
Här till höger en karta från omkring 1697 över Vallarums by och som visar var gårdarna låg. Nedan en detaljbild från samma karta och som visar gården till Vallarum nr 1 uppe till vänster.
Nästa karta här till höger är från omkring 1766 visar Vallarums by och här nedan en detaljbild som visar Vallarum nr 1 som var en trelängad gård.
Kartan till höger är från det laga skiftet 1834 och som visar gårdarnas inbördes placering innan utflyttningen av gårdarna genomfördes.
Vid det laga skiftet skedde en inventering av hur skicket på gårdarna var.
Vallarum nr 1 omfattade 1/2 mantal och ägdes av greven Carl Claes Piper genom den fideikommiss som skapades omkring 1750. Vid det laga skiftet var fastigheten delad i två delar om vardera 1/4 mantal och som brukades Anders Trulsson och den andra delen av Per Svenssons änka.
Delen som brukades av Anders Trulsson beskrivs som:
Ägare är Hans Exellens Högvälborne Greve Herr Carl Claes Piper och brukas av åbon Anders Trulsson har stugulängan i passabelt stånd, östra uthuslängan i gott stånd, södra och västra uthuslängorna passabla med ekekorsvirke och ler under halmtak och har ett brygghus utanför gården av samma byggnadsämnen som föregående i passabelt stånd, en hage söder om gården med ett fruktträd och några vilda träd.
Delen som brukades av Per Svenssons änka beskrivs som:
Ägare är Hans Exellens Högvälborne Greve Herr Carl Claes Piper och brukas av åbon Per Svenssons änka har stugulängan dålig, södra delen av västra uthuslängan nybyggd och i gott stånd, övriga uthusen passabla alla med lerväggar under halmtak, har en hage söder om gården med några få fruktträd och vilda träd.
Vid det laga skiftet sammanförd man Vallarum 1 och Vallarum 11 i samma fastighet och där vi här till höger kan se placeringen av gården som tillhörde Vallarum nr 11 och som beskrivs enligt följande:
Vallarum 11, 3/8 mantal är en frälse gård som äges av Hans Exellens Högvälborne Greve Herr Carl Claes Piper och brukas av åbon Johan Jönsson, stugulängan av ekekorsvirke med lerväggar i gott stånd, västra uthuslängan av samma byggnadssätt i dåligt stånd, lika med östra och södra längorna av virke, fruktträd i hagen.