Vallarum nr 15 före 1834

Aktuell period - 1834
Areal 1/4 mantal

Beskrivning

Vallarum nr 15

Källa: Lantmäteriet

På kartan från 1697 ses gårdarna till Vallarum och där saknas Vallarum nr 15.

Vallarum nr 15

Källa: Lantmäteriet

På kartan från 1767 ses gården till Vallarum nr 15 som en fyrlängad gård.

Vallarum nr 15

Källa: Lantmäteriet

Kartan till höger är från det laga skiftet 1834 och som visar gårdarna placering och en detaljbild här nedanför där man ser hur gården till Vallarum nr 15 såg ut.

Vallarum nr 15

Källa: Lantmäteriet

Vallarum nr 15 var ett skatterusthåll om 1/4 mantal som vid det laga skiftet ägdes av åboarna Christoffer Johansson, Johan Christiansson och Anders Christiansson.

Vid besiktningen av gårdarna i samband med det laga skiftet beskrivs gårdarna enligt följande:

Vallarum nr 15 om 1/8 mantal var ett skatterusthåll som ägdes av åbon Christoffer Johansson som har stugulängan av ekekorsvirke med lerväggar i försvarligt stånd, östra längan med härbärgshus i försvarligt stånd, södra och norra uthuslängorna passabla med stenmur i västra ändan, norra längan med stenmur i norra sidan passabla, en hage med flera större fruktträd och några vilda träd.

Vallarum nr 15 om 1/16 mantal var ett skatterusthåll som ägdes av åbon Johan Christiansson som har stugulängan av dels ekekorsvirke, dels av virke i passabelt stånd, västra längan av virke i gott stånd, östra längan av samma byggnadssätt något sämre, har en hage med flera fruktträd.

Vallarum nr 15 om 1/16 mantal var ett skatterusthåll som ägdes av åbon Anders Christianssons arvingar som har uthuslängan i passabelt stånd, ett härbärghus utanför gården i försvarligt stånd och har en hage tillsammans med föregående åboarna.

Vid det laga skiftet fattades följande beslut om gårdarna:
Vallarum nr 15 om 1/16 mantal med beteckningen Vallarum 15:2 var ett skatterusthåll som ägdes av åbon Johan Christiansson som bekommit ägorna med utflyttningsskyldighet.

Vallarum nr 15 om 1/8 mantal med beteckningen Vallarum 15:3 var ett skatterusthåll som äges av åbon Christoffer Johansson som bekommit ägorna med utflyttningsskyldighet.

Vallarum nr 15 om 1/16 mantal med beteckningen Vallarum 15:4 var ett skatterusthåll som ägdes av de omyndiga Anders Christianssons arvingar och som bekommit ägorna med utflyttningsskyldighet.

Bilder